3 Φεβ 2009

Σχεδιάζοντας ένα ipod nano στο illustration

Σχεδιάζοντας ένα ipod nano στο illustration

Όπως υποσχέθηκα, κατάφερα να γράψω ένα tutorial (επιτέλους) στο illustrator, προσπαθώντας να είμαι όσο πιο λεπτομερής μπορούσα για το πως μπορεί να σχεδιαστεί ένα ρεαλιστικό ipod.

Πάμε λοιπόν !

(Σημ.: Κάνετε κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση)

Βήμα 1

Οκ, το πρώτο βήμα είναι το μικρό μυστικό κάθε σχεδιαστή :Ρ
Πάντα χρησιμοποιούμε μια εικόνα ως αναφορά όταν προσπαθούμε να αναπαράγουμε κάτι το οποίο είναι γνωστό στον κόσμο και μπορεί να το αναγνωρίσει από χιλιόμετρα...

Έτσι, αρπάζουμε μια εικόνα ενός ipod (στο site της apple υπάρχουν εξαιρετικές φώτος του προϊόντος) και την ανοίγουμε στο illustrator.



Βήμα 2

Κλειδώνουμε το layer της φωτογραφίας για να αποφύγουμε την κατά λάθος μετακίνησή της ενώ δουλεύουμε πάνω της (απλά κάνουμε κλικ στο κουτάκι που είναι ακριβώς δίπλα στο ματάκι στην παλέτα με τα layers)



Βήμα 3


Επιλέγουμε το Rectangle Tool (M) και φτιάχνουμε ένα σχήμα γύρω από το σώμα του ipod (αυτήν τη στιγμή το μόνο που μας νοιάζει πραγματικά είναι να ταιριάξουμε τις τέσσερις γωνίες). Ονομάζουμε το layer "Body" στην παλέτα των layers.
Σημ.: Αφού επιλέξουμε το εργαλείο σιγουρευόμαστε πως και τα δύο χρώματα (back/front) είναι ρυθμισμένα στο "none", ουτως ώστε να βλέπουμε πίσω από το σχήμα μας.



Βήμα 4

Επιλέγουμε το Rounded Rectangle Tool και φτιάχνουμε ακόμη ένα σχήμα ωστέ να περιγράψουμε την οθόνη του ipod. Το ονομάζουμε "Screen".



Βήμα 5

Χρησιμοποιόντας το Ellipse Tool (L) σχεδιάζουμε έναν τέλειο κύκλο για να φτιάξουμε το Clickwheel (tip: κρατώντας το Shift πατημένο ενώ φτιάχνουμε το σχήμα, κρατάει τις διαστάσεις του ανάλογες [δηλαδή τέλειος κύκλος] και κρατώντας το Space μπορούμε να το μετακινούμε ενώ το σχεδιάζουμε). Το ονομάζουμε "Clickwheel".



Βήμα 6

Χρησιμοποιούμε το Ellipse Tool ξανά για να φτιάξουμε τον εσωτερικό μπλε κύκλο στο Clickwheel. Το ονομάζουμε "Clickwheel inner".



Βήμα 7

Το τελευταίο σχήμα που θα φτιάξουμε είναι η εικόνα που θα δείχνει στην οθόνη. Άρα, πιάνουμε το Rectangle Tool και το σχεδιάζουμε. Το ονομάζουμε "Screen display".



Βήμα 8

Τώρα πάμε να πειράξουμε λίγο το σχήμα του σώματος για να ταιριάξουμε τις καμπύλες που έχει στο πάνω και κάτω μέρος του.
Πρώτα, εμφανίζουμε τους χάρακες (σε περίπτωση που δεν είναι ενεργοί) πατώντας Command+R (Control+R στα PC). Έπειτα φέρνουμε μια guide line στο κέντρο του ipod, κάνωντας κλικ και σέρνοντας από τον αριστερό χάρακα προς το κέντρο του εγγράφου.



Βήμα 9

Επιλέγουμε το Pen+ Tool και έχοντας επιλγμένο το "Body" layer, προσθέτουμε ένα σημείο στο σχήμα μας ακριβώς εκεί που συναντάται ο χάρακας με το σχήμα (tip: μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα Smart Guides πατώντας Command+U (Control+U στα PC) ως βοηθό αν το θέλουμε. Έχοντας τα ενεργά θα μπορούμε αυτόματα να βρίσκουμε τα σημεία τομής (και όχι μόνο) καθώς περνάμε το βελάκι μας από πάνω τους)




Βήμα 10

Επιλέγουμε το Direct Selection Tool (A), κάνουμε κλικ στο νέο σημείο που φτιάξαμε και το μετακινούμε ελαφρά προς τα πάνω μέχρι να ταιριάξουμε την καμπύλη με αυτή της εικόνας του ipod.

Βήμα 11


Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για την κάτω καμπύλη του ipod.



Βήμα 12

Πάμε να βάλουμε λίγο χρώμα τώρα. Επιλέγουμε το σχήμα "Body" (κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο κουμπάκι-μπαλάκι στην παλέτα με τα layers) και κρατώντας το Shift πατάμε το αριστερό βελάκι στο πληκτρολόγιο όσες φορές χρειαστεί για να πάει το σχήμα στο αριστερό πλάϊ του ipod (αποφύγετε να το μετακινήσετε με το ποντίκι, ώστε να μπορείτε να το φέρετε πίσω στην αρχική του θέση με ακρίβεια αργότερα).



Βήμα 13

Βάζουμε ένα gradient στο σχήμα (κάνουμε κλικ στο μεσαίο τετραγωνάκι ακριβώς κάτω από τα χρώματα Foreground/Background)



Βήμα 14

Θα χρησιμοποιήσουμε 3 στοπ στο gradient για να έχουμε το κατάλληλο εφέ. Κάνουμε κλικ λοιπόν (και επομένως προσθέτουμε ένα ακόμη στοπ στο gradient) στο κέντρο της ράμπας του gradient, στην αντίστοιχη παλέτα.
Έπειτα απλά κάνουμε κλικ στο αριστερό σημάδι (το τριγωνάκι του μαυρίζει σε ένδειξη οτι είναι επιλεγμένο), πιάνουμε το Eyedroper Tool και κρατώντας το Shift (είναι απολύτως απαραίτητο να κρατάμε το Shift αλλιώς θα μας γεμίσει το σχήμα με "πλακάτο" χρώμα) κάνουμε κλικ οπουδήποτε στην σκούρα μπλε (σκιασμένη) περιοχή της εικόνας.
Ύστερα επιλέγουμε το μεσαίο στοπ και ξανά κρατώντας το Shift παίρνουμε δείγμα από το μεσαίο μέρος του ipod (αυτό με το φωτεινό μπλε).
Τέλος επιλέγουμε το δεξί στοπ και επιλέγουμε και πάλι το σκούρο μπλε χρώμα της δεξιάς πλευράς του ipod.

(Σημ.: αφού επιλέξουμε τα σωστά χρώματα στο gradient, σέρνουμε τα μικρά σημάδια (σε σχήμα διαμάντιου) στη ράμπα του gradient έτσι ώστε να ορίσουμε τα σημεία που η σκιά μιξάρεται με το φωτεινό μπλε. Δείτε τη λεπτομέρεια στην εικόνα πιο κάτω)
Όταν τελειώσουμε θα πρέπει να έχουμε κάτι τέτοιο...



Βήμα 15


Κρύβουμε το "Body" layer κάνοντας κλικ στο ματάκι και επιλέγουμε το "Clickwheel" layer. Το γεμίζουμε απλά με λευκό.



Βήμα 16

Κρύβουμε το "Clickwheel" layer και επιλέγουμε τώρα το "Clickwheel inner". Πιάνουμε το Eyedroper Tool και επιλέγουμε το αντίστοιχο χρώμα από τη φωτογραφία.
(Σημ.: Αναδιατάξτε τα layers αν χρειαστεί έτσι ώστε το Body να είναι το χαμηλότερο -πάνω από το layer της φωτογραφίας φυσικά-, το Clickwheel να είναι κάτω από το Clickwheel inner και το Screen display κάτω από το Screen)



Βήμα 17

Πάμε τώρα να φτιάξουμε το γυαλιστερό μαύρο περίγραμα της οθόνης. Επιλέγουμε το "Screen" layer και το μετακινούμε στα αριστερά με Shift και αριστερό βελάκι όπως πριν.



Βήμα 18

Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά θα προσέξουμε πως το περίγραμμα έχει ένα πιο σκούρο τόνο στο αριστερό και κάτω τμήμα του και έναν πιο φωτεινό στο πάνω και δεξί του. Έτσι, βάζουμε ένα linear gradient με δύο τόνους (τους οποίους παίρνουμε από την εικόνα) και το περιστρέφουμε μέχρι να πετύχουμε αυτό το γυαλιστερό εφέ (δείτε την εικόνα για λεπτομέρειες).



Βήμα 19

Μετακινούμε το layer πίσω στην αρχική του θέση, επιλέγοντας το και κρατώντας Shift και δεξί βελάκι αντίστοιχα όσο χρειαστεί.



Βήμα 20

Επιλέγουμε το "Screen" layer και βάζουμε ένα λευκό χρώμα και ένα ελαφρύ γκρι stroke. Προσοχή το stroke να είναι ρυθμισμένο σε "outwards" (δείτε την εικόνα για λεπτομέρειες).



Βήμα 21

Εάν εμφανίσουμε όλα τα layers (ανοίγουμε όλα τα ματάκια δηλαδή) θα πρέπει να έχουμε κάτι σαν και αυτό...



Βήμα 22

Πάμε να βάλουμε λίγη σκιά στο ipod μας.
Επιλέγουμε το "Body" layer και πηγαίνουμε Effects-->Illustrator Effects-->Stylize-->Drop Shadow (μπορούμε επίσης να το βρούμε και στο Appearance panel, πατώντας το μικρό κουμπάκι που γράφει "fx").



Βήμα 23

Ρυθμίζουμε τη σκιά μέχρι να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δικές μου ρυθμίσεις αν σας φαίνονται εντάξει)



Βήμα 24

Επόμενο στάδιο, να δώσουμε λίγο βάθος στο Clickwheel.
Επιλέγουμε το layer και πηγαίνουμε Effects-->Illustrator Effects-->Stylize-->Inner Glow.



Βήμα 25

Ρυθμίζουμε το glow μέχρι να πάρουμε ένα ελαφρύ γκρι περίγραμμα γύρω από το Clickwheel ώστε να πάρει όγκο.



Βήμα 26

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και βάζουμε ένα Inner Glow και στο "Clickwheel inner" layer.



Βήμα 27

Πάμε να φτιάξουμε τη λέξη "MENU" και τα βελάκια στο clickwheel τώρα.
Παίρνουμε το Text Tool (T), διαλέγουμε ένα παρόμοιο font (εγώ επέλεξα το "Helvetica Neue Bold") και γράφουμε τη λέξη "MENU". Ρυθμίζουμε τη λέξη από το Character pallete ώστε να ταιριάζει όσο το δυνατό με τα γράμματα της φωτογραφίας και επιλέγουμε έναν αντίστοιχο γκρι τόνο από αυτήν.



Βήμα 28


Παίρνουμε το πενάκι και δημιουργούμε ένα μικρό γκρι βελάκι. Πατάμε ύστερα Command+C και μετά Command+F (Control στα PC) για να κάνουμε αντίγραφο και να το επικολήσουμε μπροστά από το σχήμα μας. Μετακινούμε το καινούριο σχήμα αντίστοιχα ώστε να ταιριάξουμε με το γνήσιο σχέδιο. Τέλος φτιάχνουμε και τη μικρή γκρι γραμμή.



Βήμα 29


Γρουπάρουμε τα τρία layers (τα δύο βελάκια και τη γραμμή) έχοντας πατημένο το Shift, πατώντας διαδοχικά και στα τρία κουμπιά-μπαλάκια στην παλέτα των layers και δίνοντας Command+G.



Βήμα 30


Πατάμε το μικρό τριγωνάκι στο πάνω δεξιά σημείο της παλέτας των layers και επιλέγουμε Duplicate Group για να κάνουμε ένα αντίγραφο.



Βήμα 31

Επιλέγουμε το νέο group και πηγαίνουμε στο μενού Object-->Transform-->Reflect.
Επιλέγουμε "Vertical" και πατάμε το OK.



Βήμα 32

Επιλέγουμε το νέο αντίγραφο που κάναμε και το μετακινούμε στα δεξιά όσο χρειαστεί κρατώντας το Shift ώστε να είναι σε ευθυγράμμιση με το αριστερο σετ.



Βήμα 33

Κάνουμε αντίγραφα του δεξιού βέλους και 2 γκρι γραμμών για να φτιάξουμε τα σημάδια στο κάτω μέρος. Έπειτα τα γκρουπάρουμε.
(Σημ.: για να κάνουμε αντίγραφο ενός στοιχείου, απλά το επιλέγουμε από το μπαλάκι στην παλέτα με τα layers και πατάμε Command+C & Command+F (Control στα PC)



Βήμα 34

Σε αυτό το σημείο αν εμφανίσουμε όλα τα layers θα πρέπει να έχουμ κάτι σαν...



Βήμα 35

Σχεδόν τελειώσαμε!
Πηγαίνουμε File-->Place και διαλέγουμε μια φωτογραφία για να βάλουμε στην εικόνα του φρέσκου μας, έγχρωμου ipod.
[Εγώ διάλεξα μία από τα vectors που βρίσκονται στο Shutterstock portfolio μου, η οποία μ'αρέσει αλήθεια πολύ και τα εύσημα πάνε στην Κατερίνα [την κοπέλα μου] η οποία το σχεδίασε και το ανέβασε στο λογαριασμό μας εκεί :)] [Τέλος διαφημίσεων :P]



Βήμα 36

Μετακινούμε την εικόνα που βάλαμε πάνω από όλα τα layers, διαγράφουμε την εικόνα που είχαμε ως αναφορά και... Voila !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου