26 Δεκ 2008

Το θαύμα του Aviary !

ΟΚ. Όταν πρωτάκουσα για το Aviary πίστεψα πως ήταν μία ακόμη από αυτές τις υπερ-φιλόδοξες ιδέες, που απλά στην πράξη δεν θα μπορούσαν να είναι εφαρμόσιμες... Είχα τόσο άδικο.

Η ιδέα μιας online σουίτας εφαρμογών επεξεργασίας εικόνας δεν είναι καινούρια, αλλά πιστεύω πραγματικά πως ΠΡΕΠΕΙ να δοκιμάσετε το Aviary για να δείτε ακριβώς περί τείνος πρόκειται. Πλούσιο σε δυνατότητες, γρήγορο, πολύ υψηλής ποιότητας αποτελέσματα και ένα πανέξυπνο design είναι τα στοιχεία που κάνουνε τόσο κόσμο που το δοκίμασε να αναθεωρήσει την εικόνα που είχε για το μέλλον του απαιτητηκού σε επεξεργαστική ισχύ software ναι να καταλάβει πως το όλο εγχείρημα είναι δυνατόν να γίνει online.

Υποστηριζόμενο από μία από τις πιο ενεργές και σεβαστές δημιουργικές κοινότητες του χώρου, την worth1000  η σουίτα έγινε αμέσως δημοφιλής.

Στο μεταξύ, αυτό που κάνει το Aviary πραγματικά να ξεχωρίζει (εκτός από τις δυνατότητες οι οποίες είναι έτη φωτός μπροστά από τον ανταγωνισμό), είναι το γεγονός πως όλη η σουίτα προσφέρεται εντελώς δωρεάν στο κοινό (είναι κατά κάποιον τρόπο "trust-ware", δηλαδή εμπιστεύονται το χρήστη ότι θα πληρώσει για το software που χρησιμοποιεί, όποτε αυτός νομίζει οτι είναι έτοιμος να παράγει δουλειά με αυτό, αλλά βέβαια κανείς δεν θα τον ενοχλήσει αν δεν το κάνει).

Τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές το Aviary προσφέρει 3 online εργαλεία:


Αλλά φυσικά τα παιδιά δουλεύουνε συνεχώς και σε περισσότερα...


Το Phoenix λοιπόν είναι για την επεγεργασία εικόνας (και πιστέψτε με, μπορεί να αντικαταστήσει το Photoshop ΤΕΛΕΙΩΣ για χρήστες οι οποίοι είναι αρχάριοι ή ακόμη και απαιτητηκοί ερασιτέχνες. Υποστηρίζει όλα τα γνωστά καλούδια όπως layers, adjustments κλπ και φυσικά είναι non destructive [δηλαδή "χτίζουμε" πανω στο αρχείο βήμα-βήμα χωρίς να χάνουμε το πρωτότυπο και έχοντας τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να αναθεωρούμε κάθε βήμα που κάνουμε]). Το Toucan είναι ο color manager μας (επίσης πιστέψτε με πως είναι ένας από τους καλύτερους που θα βρείτε [δωρεάν ή μη]) και τέλος το Peacock είναι η γεννήτρια των εφέ. Ειδικά αυτό, θα πρέπει να το δοκιμάσετε για να το πιστέψετε. Είναι ένα πανέξυπνο node-based πρόγραμμα το οποίο μπορεί να αποδώσει καταπληκτικά εφέ. Τα πάντα εδώ είναι παραμετρικά και μπορούν να συνδεθούν, συνδυαστούν και αλληλεπιδράσουν με οτιδήποτε δίνοντας μας ουσιαστικά άπειρες δυνατότητες συνδυασμών (trivia: υποστηρίζει ακόμη και την εισαγωγή εικόνας από τη webcam σας!).

Τέλος, η (προσανατολισμένη στην open-source ιδεολογία) κοινότητα του site προσφέρει κάθε project που δημιουργείται online, έτσι ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση στα "ανοιχτά" αρχεία.

Είναι στ' αλήθεια ένα εκπληκτικό κατόρθωμα και προσωπικά πιστεύω πως σηματοδοτεί το μέλλον του software όπως θα το δούμε κατά τα επόμενα χρόνια.

Δοκιμάστε το και σας εγγυώμαι πως δεν θα απογοητευθείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου